摂南大学薬学部

微生物学研究室

 

Faculty of Pharmaceutical Sciences, Setsunan University

Laboratory of Microbiology

 

研究室の概要

微生物学研究室では、主に枯草菌を研究材料として、胞子(芽胞)の構造、形成機構、発芽機構の解明などの基礎研究に取り組んでいます。胞子は納豆菌や炭疽菌などの細菌が厳しい条件下で生き残るために形成する特殊な細胞です。あまり馴染みのない存在と思いますが、気付かないところで日々の暮らしと関わっています。例えば食品衛生や品質管理、感染症や食中毒の防止など、薬剤師の業務とも関係があります。枯草菌は納豆などの食品や健康に役立つプロバイオティクスの生産、有用物質の工業生産、研究などに利用され、私達の生活に役立っています。一方で、食品や飲料などを腐らせる危害細菌としても知られています。

 

 

研究室メンバー

高松宏治(教授)桑名利津子(講師)、学部生(4〜6年生)

(名前をクリックするとreseachmapの情報が表示されます)

 

 

Laboratory member

 Hiromu Takamatsu (Professor), Ritsuko Kuwana (Assistant professor), students

 

 

住所&連絡先

573-0101 大阪府枚方市長尾峠町45-1

電話・Fax. 072-866-3114

電子メール. takamatu@pharm.setsunan.ac.jp

 

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Nagaotoge 45-1, Hirakata, Osaka 573-0101, Japan

Phone. +81(72)-866-3114

E-mail. takamatu@pharm.setsunan.ac.jp

 

 

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論文業績(20122022

Kuwana R., Imamura D., Takamatsu H., and Watabe K. (2012)

Discrimination of the Bacillus cereus Group Members by Pattern Analysis of Random Amplified Polymorphic DNA-PCR. Biocontrol Science 17: p83-86.

 

Kuwana R. and Takamatsu H. (2013)

The GerW protein is essential for L-alanine-stimulated germination of Bacillus subtilis spores. J Biochem. 154:409-417

 

Nakanishi K., Kogure A., Fujii T., Kokawa R., Deuchi K., Kuwana R., and Takamatsu H. (2013)

With respect to coefficient of linear thermal expansion, bacterial vegetative cells and spores resemble plastics and metals, respectively. Journal of Nanobiotechnology. 11:33-39

 

Hosomi K., Kuwana R., Takamatsu H., Kohda T., Kozaki S., and Mukamoto M. (2015)

Morphological and genetic characterization of group I Clostridium botulinum type B strain 111 and the transcriptional regulator spoIIID gene knockout mutant in sporulation. Anaerobe. 2015 Jan 31;33C:55-63.

 

Nakanishi K., Kogure A., Deuchi K., Kuwana R., Takamatsu H.,and Ito K. (2015)

The Heat Resistance of Microbial Cells Represented by D Values Can be Estimated by the Transition Temperature and the Coefficient of Linear ExpansionBiocontrol Science Vol.20 No. 4, 291-295.

 

Yasugi M., Okuzaki D., Kuwana R., Takamatsu H., Fujita M., Sarker MR., Miyake M. (2016)

The transcriptional profile during deoxycholate-induced sporulation in a Clostridium perfringens isolate from foodborne illness. Appl. Environ. Microbiol. Vol.82 No.10, 2929-2942.

 

Nakanishi K., Kogure A., Kuwana R., Takamatsu H., Ito K. (2017)

Development of a Novel Scanning Thermal Microscopy (SThM) Method to Measure the Thermal Conductivity of Biological Cells. Biocontrol Science Vol.22(3):175-180.

 

Yamazawa R., Kuwana R., Takeuchi K., Takamatsu H., Nakajima Y., and Ito K. (2022)

Identification of the active site and characterization of a novel sporulation-specific cysteine protease YabG from Bacillus subtilis. J. Biochem. Vol.171(3):315-324.

 

Kuwana R., Yamazawa R., Ito K., and Takamatsu H. (2022)

The Study of Diversity in Sporulation among Closely Genetically Related Bacillus cereus Strains. Biocontrol Science Vol.27(3):143-151.

 

Kuwana R., Ryuji Yamazawa R., Ito K., and Takamatsu H. (2022)

Comparative Analysis of Thioflavin T and other Fluorescent Dyes for Fluorescent Staining of Bacillus subtilis Vegetative Cell, Sporulating Cell, and Mature Spore

Biosci. Biotechnol. Biochem. Online ahead of print.